Veel Gestelde Vragen

Wat is de aanmeldings- en inschrijvingsprocedure van UNASAT?

Studenten die zich willen inschrijven bij UNASAT kunnen zich aanmelden via de website van UNASAT, www.unasat.net

Ga naar de tab ‘AANMELDING’, vul in het aanmeldingsformulier de gevraagde gegevens in. Vergeet je motivatie niet, omdat dit heel belangrijk is voor een goede beoordeling van jou aanmelding. De aanmelding is mogelijk vanaf 3 april 2023.

De kosten voor het collegejaar 2023-2024 zullen nader bekendgemaakt worden.

De herinschrijving is ook mogelijk via de website. Hiervoor kiest u de optie ‘HERINSCHRIJVEN’, vult het formulier in en hecht daaraan een scan van de  stortingsbewijzen/overmaking van het inschrijfgeld van SRD 1.000,= en tenminste het studiegeld voor 1 semester (dit is afhankelijk van het cohort).

Wat zijn de studiefinancieringsmogelijkheden?

De Surinaamse Postspaarbank (SPSB) biedt aan studenten die zich hebben (her-)ingeschreven bij UNASAT of dit van plan zijn, de mogelijkheid om een studiefinancieringsaanvraag in te dienen voor de financiering van het studiegeld inclusief licentiegeld.

Afhankelijk van de eigen inbreng, is het mogelijk in aanmerking te komen voor minimaal 25% tot maximaal 100% financiering van het jaarlijkse studiegeld en licentiegeld.

Het inschrijfgeld dient de student wel afzonderlijk bij de (her)inschrijving vooraf te storten op de rekening van UNASAT. Dit wordt niet gefinancierd door de SPSB.

Indien er belangstelling is voor deze studiefinancieringsmogelijkheid gelieve contact op te nemen met de afdeling Financiële Zaken (FZ)van UNASAT, met medeneming van de volgende documenten van de aanvrager*:

  • Volledig ingevuld aanvraagformulier, te downloaden via de website https://spsbbank.sr
  • 1 kopie ID
  • CBB uittreksel
  • Laatste 3 bankafschriften (werkende student of ouder/verzorger)
  • Recente werkgeversverklaring en laatste loonslip niet ouder dan 1 maand

De medewerkers van de afdeling Financiële Zaken zullen de nodige assistentie verlenen bij de invulling van het aanvraagformulier en verstrekking van nadere informatie (indien gewenst), het verzamelen en screenen van de documenten van de aanvraag, en de indiening van het aanvraagdossier bij de SPSB.

Na beoordeling en goedkeuring door de SPSB zal de aanvrager door de SPSB worden uitgenodigd voor ondertekening van de studiefinancieringsovereenkomst.

Belangstellenden mogen zich opgeven bij de afdeling Financiële Zaken aan de Hindilaan 1B, per mail via finance@unasat.sr, of via Whatsapp op het mobielnummer: +(597)8770278

 

*De aanvrager hoeft uiteraard niet de student te zijn die zich heeft (her)ingeschreven of zal (her)inschrijven, maar deze persoon (kan dus de student zijn, diens ouder(s) of verzorger) zal de leningsovereenkomst voor de studiefinanciering met de SPSB tekenen en garant staan voor de aflossingsverplichting die hieruit voortvloeit.

Instroomeisen UNASAT

Wat zijn de instroomeisen van de UNASAT?

De instroomeisen hangen af van de school waarvoor je je wil inschrijven. Voor de SOME moet je een middelbare opleiding (HAVO, VWO, IMEAO of gelijkgesteld) hebben afgerond met economie en/of wiskunde in het pakket.

Voor de SOI is dit een ook een afgeronde middelbare opleiding of daaraan gelijkgestelde diploma met economie en/of wiskunde in het pakket voor de richting Bedrijfskundige Informatica (BI) en wiskunde (S-pakket) voor de richtingen Software Engineering en System Network Engineering.

Is het ook mogelijk om de studie te doen als ik niet voldoe aan de instroomeisen?

Potentiële studenten die niet voldoen aan de instroomeisen kunnen in aanmerking komen voor een instroomtoets waarbij nagegaan wordt of vanwege werkervaring in de gewenste richting, de persoon het startniveau voor de hbo-opleiding, heeft.

Ook studenten die de examenklas van het HAVO/IMEAO hebben doorlopen maar het examen niet hebben gehaald, kunnen in aanmerking komen voor de instroomtoets. Hiervoor is er wel een intakegesprek nodig met de Opleidingscoördinator.

De instroomtoets wordt slechts aangeboden bij voldoende belangstelling, dus bij een groep potentiële studenten van 15 of meer personen, en wordt voorafgegaan door een serie voorbereidingslessen. De kosten hiervoor zijn SRD 1000.

Pas als de instroomtoets is gehaald mag de persoon zich inschrijven.

Kunnen VWO-studenten zich inschrijven zonder diploma?

Studenten die de examenklas van het VWO hebben doorlopen maar het examen niet hebben gehaald, kunnen ingeschreven worden met een gelijkstelling voor het HAVO-niveau. Deze gelijkstelling kan aangevraagd worden bij het ‘Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten’ aan de Jessurunstraat 15, Paramaribo.

Hoe oud moet ik zijn om deel te kunnen nemen aan de instroomtoets?

De eis om deel te kunnen nemen aan de instroomtoets is niet de leeftijd, het is geen 21+ toets, maar het moet aantoonbaar zijn dat de student op het (denk- en werk)niveau van de middelbare school is.

Uit welke onderdelen bestaat de instroomtoets?

De instroomtoets voor de opleiding SOME en de richting Bedrijfskundige Informatica van de SOI, bestaat uit de onderdelen: procenten, intrestberekening, gemiddelden, kosten, directe- en indirecte kosten, kostprijs, kostprijsberekening, kosten en resultaat, constante kosten, variabele kosten, bezettingsresultaat, financieel plan en kengetallen.

De instroomtoets voor de opleiding SOI is gebaseerd op het ‘Basisboek Wiskunde’ van J. Van de Craats en R. Bosch’ en bestaat uit de onderdelen: getallen, algebra, getallenrijen, vergelijkingen, meetkunde, functies, calculus, reële getallen en coördinaten.

Is ervaring in de ICT-branche verplicht om een ICT-opleiding te kunnen volgen?

Nee, ervaring in de ICT-branche is niet verplicht maar wel een ‘pre’ voor studenten die een ICT-opleiding willen volgen. De hbo-opleiding is bij uitstek een praktisch gerichte opleiding waarbij studenten die werken het voordeel hebben dat ze de theoretische kennis direct kunnen toepassen in de praktijk.

Studentenadministratie

Waarvoor ben ik terecht bij de studentenadministratie?

De studentenadministratie is het eerste aanspreekpunt voor de student. U bent hier terecht voor:

  • (Her)Inschrijving: op de website staat wat je voor de inschrijving nodig hebt.
  • UNASAT email-accounts:
  • het aanmaken gebeurt bij de inschrijving. Voor het “resetten” van een account als u het ‘password’ bent vergeten, of niet in uw mailbox kan, kunt u contact opnemen met de studentenadministratie op de nummers 430490 of 438718 en via info@unasat.sr. Ook voor het aanmaken en resetten van OFSS-accounts bent u hier terecht.
  • Aanvragen en afhalen van verklaringen van inschrijving: verklaringen worden per mail aangevraagd. Deze kunnen aangevraagd worden via info@unasat.sr
  • Het doorgeven van uw naam voor het (weer) volgen van een semester:
  • de colleges zijn in eerste instantie niet bedoeld voor studenten waarvan, verondersteld wordt dat zij het semester, volgens het programma, al gevolgd moeten hebben. Indien u de colleges (weer) wilt volgen moet u dit doorgeven aan de studentenadministratie zodat uw naam op de presentielijst wordt opgenomen. Dit moet al bij de herinschrijving op het betreffende formulier worden aangegeven.
  • Het contact houden met studenten: de studentenadministratie is in eerste instantie het aanspreekpunt voor studenten. Van hieruit worden ook mededelingen doorgestuurd naar studenten en alle andere voor studenten, belangrijke informatie.

Waar kan ik de data vinden van colleges en tentamens?*

Collegedata en -perioden worden vastgelegd in het jaarprogramma dat op OneDrive te vinden is.

Tentamendata worden door de studentenadministratie gemaild naar studenten en worden ook bekendgemaakt op Engage (voorheen Yammer).

Hoe weet ik in welk lokaal ik moet zijn voor een college?*

Het lokaal waarin het college zal worden verzorgd, wordt aangegeven in het rooster dat te vinden is op OneDrive. Op collegedagen wordt de lokalenindeling ook genoteerd op een whiteboard bij de ingang.

Hoe weet ik in welk lokaal ik moet zijn voor een tentamen?*

Het lokaal waarin het tentamen zal worden afgenomen, wordt tijdig gemaild naar u door de studentenadministratie.
Op tentamendagen wordt de lokalenindeling genoteerd op een whiteboard bij de ingang.

* Sinds het begin van de pandemie, konden colleges, tentamens en presentaties niet meer op de normale manier gedaan worden. Dit is opgevangen door te werken met MS Teams. De “online” colleges werden zoveel mogelijk gedaan volgens het hiervoor bestemde rooster. In de komende periode gaan wij zoveel als mogelijk over naar een “blended system” waarbij wij fysieke colleges in combinatie met online colleges zullen verzorgen. Dit geldt ook, waar mogelijk, voor het afnemen van tentamens en presentaties. Instructies voor toetsen en tentamens, zullen door de betreffende docent aan de studenten doorgegeven worden.

Cijferadministratie/Trajectplanner

Waarom kan ik niet in Traject Planner?

Als u niet in TP kan, komt dit o.a. door het feit dat u:

a. uw wachtwoord bent vergeten of verkeerd invoert. Maak hiervoor contact met de cijferadministratie op cijferadministratie@unasat.sr

b. geen student-status heeft. Alleen studenten die het inschrijf- en collegegeld hebben betaald, hebben toegang tot TP.

c. een NOB-lening hebt. De status van studenten met een NOB-lening wordt pas verandert van ‘(her)ingeshreven’ naar ‘student’, als het studiegeld overgemaakt is door de NOB. U mag wel colleges volgen en semesteronderdelen afronden, maar die worden pas ingevoerd als u de status van student hebt. Wegens omstandigheden is deze mogelijkheid vooralsnog niet meer mogelijk voor studenten vanaf cohort 2020.

d. een student bent van cohort 2016 en eerder, en volgens het studieschema, in het laatste jaar van de opleiding bent waarin er geen colleges meer gevolgd moeten worden. Studenten die op stage zijn of in het afstudeertraject, die een overzicht van hun cijfers moeten indien en geen toegang hebben tot TP, mogen een overzicht van hun leerroute aanvragen bij de cijferadministratie. Dit overzicht is gratis beschikbaar.

Hoe komt het dat ik niet al mijn cijfers zie in TP?

Er zijn verschillende redenen waarom uw cijfers niet in TP zijn ingevoerd:

  1. De cijfers zijn door de docent nog niet op een proces-verbaal ingeleverd. In enkele gevallen worden de cijfers direct doorgegeven aan de studenten per mail, maar niet ingeleverd bij de cijferadministratie op een PV. Deze cijfers zijn dan onbekend en kunnen niet worden ingevoerd.
  2. De cijfers zijn door de cijferadministratie nog niet ingevoerd. Het komt vooral na een tentamenperiode voor dat er veel cijfers binnenkomen en het daarom even duurt voordat alle cijfers zijn ingevoerd. Als uw cijfer nog niet zichtbaar is in TP, maak dan contact met de cijferadministratie om te vragen wat het probleem is. Indien u dringend naar de cijferadministratie moet bellen kan dit van maandag t/m vrijdag op de nummers 438718 en 430490 van 12:00 – 16:00u.

Mijn cijfer in TP is niet correct. Wat doe ik om dit te laten corrigeren?

Indien u een issue hebt met een cijfer in TP, kunt u dit het liefst mailen naar de cijferadministratie: cijferadministratie@unasat.sr. Vermeldt in de mail duidelijk uw naam, studentnummer en concreet om welk onderdeel het gaat: juiste naam van het semesteronderdeel en/of code, en wat het probleem is. Als u een onderliggende stuk of mail hebt, waaruit b.v. blijkt dat het ingevoerd cijfer verkeerd is, stuur dit dan ook mee met de mail.

Hoe kom ik aan een officiële cijferlijst?

Een officiële cijferlijst, op brievenhoofd en getekend door de examencommissie, kan aangevraagd worden bij de cijferadministratie. De kosten hiervoor zijn SRD 10,- per lijst/kopie. Let wel: officiële cijferlijsten worden alleen verstrekt voor de periode waarin de aanvrager de status van student had.

Dit geldt ook voor een cijferlijst na afstuderen, met verklaring van afronding van de studie, ondertekend door de directeur.

Opleidingscoördinator (OC)

Waarvoor ben ik terecht bij de opleidingscoördinator?

De OC is verantwoordelijk voor het plannen, uitvoeren en realiseren van de opleidingsprogramma’s,  en het bewaken van de afgesproken kwaliteitsdoelstellingen hiervan.

De OC:

  • Stelt het onderwijsjaarplan op.
  • Bereidt de semesters voor(*) mede op basis van studentenevaluaties,  verslagen van docenten en waargenomen trends.
  • Bereidt studiehandleidingen en literatuurlijsten per cohort voor, in overleg met betreffende semesterdocenten en plaatst deze op OFSS.
  • Stelt roosters op, op basis van jaarprogramma’s, studiehandleidingen en beschikbaarheid van docenten en faciliteiten.
  • Bereidt nieuwe cohorten voor waaronder selectie van toekomstige studenten.
  • Volgt individuele- en groepsresultaten en neemt actie in overleg met de mentoren.
  • Is verantwoordelijk voor de implementatie van de programma’s volgens de eindtermen en de behoefte van het werkveld.
  • Signaleert verbeterpunten en stelt effectieve oplossingen voor, evalueert verbetertrajecten.
  • Bewaakt de afgesproken kwaliteitsdoelstellingen en normen.
  • Is verantwoordelijk voor het organiseren van (eind)toetsen en examen
  • Coördineert voorlichtingsactiviteit
  • Stelt de Opleidingscommissie (Opcie) samen en organiseert twee-jaarlijks een bespreking over het onderwijsprogramma en de ervaringen van de studenten, met de leden.
  • Bespreekt issues die de studie belemmeren met studenten, docenten en mentoren, waaronder ook de studieplanning (o.a. bij langdurige afwezigheid van de student).

(*) Colleges worden sinds april 2020 ook online verzorgd.

Hoe kom ik aan de benodigde literatuur voor de colleges?

Vanaf cohort 2021 is een BUKU-abonnement verplicht en is deze verwerkt in de jaarlijkse studiekosten.

Kan ik de literatuur bij UNASAT kopen?

Nee, de boeken in “hard copy” moeten besteld worden in het buitenland (o.a. bij www.bol.com). Voor digitale boeken kan je een  abonnement nemen bij BUKU. Zie ook punt 2 hieromtrent.

Wat zijn de kosten voor een abonnement bij BUKU?

Het abonnement bij BUKU is Euro 125 per jaar. U kunt ook een abonnement nemen voor een half jaar (1 semester) voor Euro 65.

Bij wie ben ik terecht voor hulp met Microsoft Teams?

Indien u niet op Microsoft Teams kunt of een ander probleem hiermee ervaart, maak dan contact met de studentenadministratie op info@unasat.sr

Wat heb ik nodig om de online colleges te kunnen volgen?

Belangrijk is dat u ingeschreven bent bij UNASAT. Alle studenten krijgen een account op ‘Microsoft Office’ en kunnen daarmee automatisch gebruik maken van alle ‘apps’ waaronder Microsoft Teams om de online colleges te kunnen volgen. UNASAT maakt ook gebruik van o.a. Yammer, Outlook en OneDrive voor haar dagelijkse werkzaamheden.

Financiële Afdeling UNASAT

Waarvoor ben ik terecht bij de Financiële Afdeling?

De Financiele afdeling (FA) bewaakt de in- en uitgaven van de UNASAT. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verwerken van de betalingen van het inschrijf- en studiegeld van studenten en het bijhouden van de financiele status van elke student.

In nauwe samenwerking met de studentenadministratie worden studenten onderverdeeld in personen met:

  • Studentstatus: dit zijn personen die hun inschrijf- en studiegeld zelf, of via een bedrijf of anders, hebben betaald.
  • (Her)Inschrijfstatus: dit zijn personen die zich hebben ingeschreven maar het studiegeld nog niet betaald hebben.

Docenten

Waarvoor ben ik terecht bij de docent?

Docenten zijn coaches, zij verzorgen de colleges en leiden het proces voor de andere verplichte onderdelen z.a. beroepsproducten en het halen van de leerdoelen van het semester. Zij zijn het eerste aanspreekpunt van de studenten en informeren hen omtrent:

  • Het verplicht percentage te volgen colleges per semester. Om de leerdoelen van het semester te bereiken en te mogen deelnemen aan bepaalde praktische toetsen, moet de student b.v. voor enkele semesters, minimaal 80% van de colleges gevolgd hebben. Deze informatie staat vermeld in de SHL en wordt aan het begin van de colleges bekendgemaakt aan de studenten.
  • Het voorbereiden van studenten op de colleges. Dit kan b.v. in de vorm van het geven van opdrachten aan de student ter voorbereiding op de colleges.
  • Het inhalen, van gemiste colleges voor studenten die om dringende, met bewijsstukken onderbouwde, redenen, de colleges niet konden volgen. Het (te verwachten) verzuim moet zoveel mogelijk vooraf aan de docent worden doorgegeven zodat hij/zij kan meehelpen met het vinden van een oplossing. Meldt daarom altijd als je niet in staat bent om de colleges te volgen.
  • De beoordeling van de toets, het beroepsproduct en het tentamen. Docenten geven de studenten feedback over de cijfers en bespreken deze met de studenten op de hiervoor bestemde inzagedagen.

Ik ben te laat met het indienen van een beroepsproduct. Wat doe ik nu?

Afspraken voor het indienen van de beroepsproducten worden in overleg met de studenten gedaan. Hiertoe worden er twee data doorgegeven aan de studenten: een datum voor de inlevering van het beroepsproduct (1e kans) en een 2e kans, vergelijkbaar met een herkansing, indien de deadline voor de 1e kans om welke reden dan ook, niet gehaald is. Let wel! Na de 2e deadline wordt de mogelijkheid voor het indienen van beroepsproducten/verslagen pas weer mogelijk in het jaar daarop, waarin het semester weer verzorgd wordt.

Bij wie kan ik terecht als de docent mij niet kan helpen?

De docent is het eerste aanspreekpunt van de student. Als de docent niet kan helpen om welke reden dan ook kan er afhankelijk van de issue, contact gemaakt worden met de mentor (voor meer persoonlijke zaken) of de opleidingscoördinator (OC) om meer studiegerelateerde zaken te bespreken. Zowel het mentoraat als de OC, worden apart uitgewerkt in de rubriek ‘Veel gesteld vragen’.

Mentoraat

Waarvoor ben ik terecht bij de mentor?

Het primaire doel van de mentor is het begeleiden en motiveren van de aan de zorg van de mentor toevertrouwde studenten met nadruk op wegwijs maken, ervaringen uitwisselen, informatievoorziening en tips hoe succesvol te studeren.

De mentor:

  • Informeert studenten en docenten over het mentoraat en het doel ervan en organiseert in de eerste fase van de studie individuele- en/of groepsgesprekken met de studenten/docenten.
  • Geeft studenten die daar behoefte aan hebben, advies over hun studieloopbaan en carrière door het delen van professionele kennis, expertise en levenservaring met de studenten.
  • Volgt de vorderingen van studenten met behulp van Trajectplanner en roept studenten met studieproblemen op voor een gesprek.
  • Voert gesprekken met studenten die zijn doorverwezen door de vakdocent en/of Opleidingscoördinator of op eigen initiatief een gesprek hebben aangevraagd.
  • Signaleert vroegtijdig (persoonlijke) problemen van studenten door intensief contact met hen en adviseert hen.
  • Legt de verbinding tussen resultaten van leeractiviteiten op school en in het werkveld, en de persoonlijke ontwikkeling van de student en neemt indien nodig actie in overleg met de Opleidingscoördinator.
  • Helpt de student om een eigen toekomstperspectief in beeld te krijgen en daar vervolgacties op te ondernemen d.m.v. zelfreflectie.

Wie is mijn mentor?

De mentoren worden aan het begin van elk collegejaar toegewezen. Voor het collegejaar 2021-2022 zijn dat:

 Cohort(en)                                                                                       Mentoren

Cohort 22: SOI Xavier Sordam x.sordam@unasat.sr
Cohort 22: SOME – BK Sefanja Esajas s.esajas@unasat.sr
Cohort 22: SOME – BE/CoMan Vanessa Foster v.foster@unasat.sr
Cohort 21-A: BI/SE/SNE Yvonne Bilgoe y.bilgoe@unasat.sr 
Cohort 21-B: BK/CoMan/BE Sheena Sugrim s.sugrim@unasat.sr
Cohort 20 (SOME & SOI) Peggy Nijhove p.nijhove@unasat.sr
Cohort 19 en ouder (SOME & SOI) Marleen Elshot m.elshot@unasat.sr
Alle cohorten Nickerie Georgette Elias g.elias@unasat.sr