Associate Degree Accounting
UNASAT start in November 2023 met de Associate Degree opleiding “ACCOUNTING”.
Waarom een associate degree in Accounting?
Een professionele en succesvolle bedrijfsvoering is mede afhankelijk van een deugdelijk werking van de accountingfunctie, immers de kwaliteit van besluiten op operationeel, tactisch en strategisch niveau is doorgaans afhankelijk van de betrouwbaarheid en volledigheid van data verkregen uit accounting. Kortom, accounting (de financiële administratie) van een onderneming vervult een cruciale rol in het managementinformatiesysteem van een organisatie.
Er is altijd een grote behoefte van een goede financiële administratie van de onderneming ongeacht het type bedrijf, de marktoriëntatie en kapitaalomvang. Dit biedt veel carrièremogelijkheden voor degene die een carrière als professionele “financial administrator” wil starten.
De Associate Degree Accounting opleiding van UNASAT, maakt de student klaar voor een baan als competente financial administrator met mogelijke leidinggevende bevoegdheden voor wat betreft de inrichting van de financiële administratie en de uitvoering van de taken binnen de financiële administratie. Als afgestudeerde ben je in staat om:
- Het Accounting proces volledig te beheersen en op basis hiervan een financiële administratie van een handelsbedrijf, een dienstverlenende onderneming en een industrieel bedrijf zelfstandig in te richten;
- Het management van betrouwbare en tijdige financiële managementinformatie dat wordt gebruikt voor het nemen van operationele en tactische beslissingen;
- Het proces van externe accountantscontrole te ondersteunen zodat de accountantscontrole efficiënt en effectief kan worden uitgevoerd.
Hierna kan de student met een Ad- Accounting getuigschrift op zak, zich verder specialiseren in het accountantsberoep.
Wat maakt je tot een professionele en competente functionaris in het Accounting beroepenveld?
Om succesvol te zijn als financiële administratie medewerker zal je vakinhoudelijk kennis, inzicht en praktische ervaring moeten opdoen in de volgende onderwerpen:
- Het accounting proces;
- Het samenstellen van jaarrekeningen van de verschillende typologieën;
- (Inter)nationale (wettelijke) richtlijnen voor het samenstellen van jaarrekeningen;
- Fiscale wetgeving (inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting omzetbelasting en BTW);
- De inrichting van de financiële administraties (verschillende typologieën) in geautomatiseerde systemen.
De Ad- Accounting opleiding richt zich in hoofdzaak op de bovenstaande hoofdthema’s.
De theoretische onderbouwing van het Accounting beroep en de vaardigheden om de theorie om te zetten in een effectieve praktische toepassing, wordt herhaaldelijk tijdens de studie getoetst. Door het toetsen van de praktische toepassing van de financiële administratie kennis in het gebruik van eenvoudige en gespecialiseerde financiële administratie programma’s, worden de vaardigheden van de student constant geëvalueerd. De student wordt zodanig opgeleid dat hij probleemloos bij een bedrijf ingezet kan worden, in bijvoorbeeld de functie van hoofd financiële administratie, afhankelijk van de schaal en complexiteit van de operatie.
De vakkundige competenties die tijdens deze opleiding worden ontwikkeld zijn de volgende:
- Het identificeren en beschrijven van bedrijfsprocessen en de vertaling hiervan naar een rekeningschema dat een goed inzicht geeft in de veranderingen van het eigen vermogen;
- Verwerking van data conform algemene accountingregels en -procedures
- Controle van de betrouwbaarheid van de financiële verantwoordingen (boekingsbescheiden, boekingsprocedures, en administratief organisatorische regels)
- Genereren van relevante rapporten uit de financiële administratie zoals een balans, resultatenrekening, kasstroomoverzicht en andere overzichten die voorzien in de informatiebehoefte van de leiding.
- Samenstelling van enkelvoudige en geconsolideerde jaarrekeningen met toelichting op de balans en verlies en winstrekening, e.e.a. conform de (nationale en internationale) vereisten die aan de samenstelling een jaarrekening worden gesteld, zulks mede in verband met een vlotte en ongestoorde uitvoering van externe accountantscontrole
- Het samenstellen van planningsdocumenten, begrotingen, analyse van de begroting versus realisatie, liquiditeitsprognoses, enz.
Opbouw van de opleiding
Er is gekozen voor een geïntegreerde competentiegerichte deeltijdsstudie. Er bestaat de mogelijkheid voor een intensieve interactie tussen studie en werk binnen het leerproces. Vandaar dat het wenselijk maar niet verplicht is dat de student werkzaam is in een functie die aansluit op de opleiding. Hierdoor hebben de studenten de mogelijkheid om de kennis opgedaan tijdens de colleges toe te passen tijdens hun werk en kunnen zij eveneens vraagstukken van het werk tijdens de colleges uitwerken. De studie is verdeeld over twee jaren opgebouwd uit twee semesters per jaar. Elk semester bestaat uit 2 blokken van elk 10 weken. De studiedruk is omgezet in EC, waarbij 1 EC overeenkomt met 28 uren effectieve inzet. De contact momenten zijn 3 lesdagen per week van elk 4 lesuren, in de avond. De overige studie-uren zijn voor zelfstudie en werken aan opdrachten. Persoonlijke professionalisering is integraal verweven door de gehele opleiding en zal op verschillende manieren getoetst worden. In totaal zal er 280 uur worden besteed aan het persoonlijke professionaliseringstraject (PP traject), om de student de nodige competenties bij te brengen naast de beroepsinhoudelijke theoretische onderbouw.
De opleiding is opgesplitst in theoretisch en praktische componenten, die middels diverse toets vormen aan het eind van elk semester worden gemeten. Er zijn aan het eind van elk blok ook tussentijdse toets momenten. De schriftelijke toetsen ook wel tentamens genoemd zijn kennistoetsen, terwijl de “beroepsproducten” de praktische toetsen zijn. De studie wordt afgesloten met een zelfstandige eindopdracht waarbij de student een jaarrekening met toelichting en analyses produceert.
Instroomeisen
Instroom voor de Ad “Accounting” is vanuit VWO, HAVO met een A-pakket of IMEAO- economie en assistent accountancy.
Ook bestaat de mogelijkheid voor personen die aantoonbaar één van de bovengenoemde opleidingen niet heeft afgerond, met ruime vooraf verworven Financieel administratieve -vaardigheden, de opleiding te volgen. Deze personen zullen vooraf worden gescreend of ze instaat zullen zijn de studie succesvol af te ronden.
Aanmelding en inschrijving
Het aanmeldingsformulier is te vinden op de UNASAT-website www.unasat.net Het ingevulde formulier komt binnen op de administratie van UNASAT, waarna je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek met de Ad Accounting-opleidingscoördinator. Na goedkeuring door de coördinator, krijg je een lijst met de benodigde documenten voor de inschrijving. De inschrijving is pas bevestigd wanneer alle documenten zijn overlegd en aan de betalingen van het eerste jaar zijn voldaan.
Studiekosten
De jaarlijkse studiekosten zijn als volgt:
- Administratiekosten; SRD 2.000
- Studiegeld: SRD 19.000
- Licentiekosten: EURO 250 (voor online applicaties en BUKU)
*De Surinaamse Postspaarbank (SPSB) biedt aan studenten die zich hebben (her-)ingeschreven bij UNASAT of dit van plan zijn, de mogelijkheid om een studiefinancieringsaanvraag in te dienen voor de financiering van het studiegeld inclusief licentiegeld. Voor meer informatie, klik hier.